מדריך תכן גרעינים וקירות הקשחה
- Yardena Kane
- לפני 4 ימים
- זמן קריאה 4 דקות
1. הקדמה ונתונים
מדריך זה הינו המשך ישיר ל-"מדריך אנליזה לרעידות אדמה עבור בניינים בסביבת Revit" בו הגדרנו את כל הפרמטרים הנדרשים לביצוע אנליזה לרעידות אדמה למבנה מבטון מזוין. במדריך זה נלמד איך לבחון את תסבולת הגרעין ולבצע תכן עבור קירות וגרעיני ההקשחה.
לצורך הדוגמה, נמשיך עם המודל של בניין טיפוסי מתוך מדריך כולל לתכנון בניינים ברוויט עבורו ביצענו אנליזה לרעידות אדמה במדריך הקודם. להורדת המודל יש לחזור למדריך אנליזה לרעידות אדמה, להוריד את המודל ולבצע את השלבים המופיעים בו.
יש ליצור מודל אנליטי למבנה ולבצע אנליזה לרעידות אדמה לפני ביצוע השלבים המוצגים במדריך זה!
2. פתיחת קובץ SSD
נפתח את מבט "EQ Model" שעליו בוצעה האנליזה לרעידות אדמה במדריך הקודם.
נפתח את קובץ ה-SSD המתאים על ידי לחיצה על SSD.

3. בדיקת גרעיני הקשחה
ע"י פתיחה והרצה של משימת "Capacity Check for Building Cores" נוכל לבדוק את עמידות גרעיני ההקשחה שהגדרנו במודל, לכוחות אופקיים תוך התחשבות בזיון נתון. עומסים אופקיים יכולים להיות כתוצאה מעומסי רעידות אדמה שחושבו או מעומסים אחרים לבחירתנו.
3.1. הגדרת גרעינים, עומסים וזיון נתון
תחת לשונית "General"
ניתן לבחור גרעיני הקשחה לבחינה
ניתן לבחור קומבינציות רלוונטיות לבחינה, במקרה זה נשאיר את ברירת המחדל

תחת לשונית "Capacity Check" ניתן לבחור את מיקום החתך ואת הזיון הנלקח בחשבון בחתך עבור חישוב תסבולת הגרעין.

⚠️ הערה: במקרה של השתנות הזיון, ניתן להוסיף חתך על ידי לחיצה על סימון ה+ ולהגדיר את רום החתך. כדי לראות את הזיון המשתנה בReport, נגדיר זאת בלשונית Output.
3.2. בחינת תסבולת הגרעין
לבחינת התוצאות ובפרט עקומת אינטראקציה נפתח את ה-Report על ידי לחיצה ימנית על שורת המשימה Capacity Checks for building Cores.

4. משימת Shear Wall Design
משימה זו מבצעת תכן עבור קירות ההקשחה וקירות הגרעינים על ידי בחינת הקומבינציות להרס ולרעידות אדמה ובחירת הקומבינציה שנותנת את ההטרחות המקסימאליות על קיר מסוים.
החישוב המבוצע הינו חישוב איטרטיבי הלוקח בחשבון את גודל קצה הקיר, ואת אחוז הזיון המשתתף בתגובה לעומס.
דו"ח המשימה מפרט את האזור הרגיש בקצוות הקיר, הזיון המרוכז הנדרש בקצוות, ואת הזיון האופקי הנדרש לגזירה באלמנטים מסוימים.
⚠️ הערה: הקירות המופיעים במשימה זו הינם קירות אשר הוגדרו במודל כ-Shear Walls וקירות הגרעינים שהוגדרו במדריך קודם, ראו סעיף 3.3. הגדרת קירות הקשחה (Shear Walls) במדריך מדריך אנליזה לרעידות אדמה. קירות אחרים לא יופיעו במשימה זו.
4.1. הגדרות כלליות
בלשונית General נגדיר שיטת חישוב, עומסים, מקדמי ביטחון, קירות לחישוב וקומבינציות חישוב.
ב Design Options נבחר בין 2 אפשרויות חישוב:
שיטת "Compression and Tension Method" - מתבצע חישוב פשטני בשיטת C&T, המגדיר זיון נדרש בקצוות מבלי לקחת בחשבון את הזיון המפורס בקיר.
שיטת "General Design Method" - מתבצע חישוב הלוקח בחשבון את הזיון המפורס בקיר ומגדיר זיון מרוכז הנדרש בקצוות.
ב-Design State נבחר את סוג הקומבינציה הרלוונטית לחישוב, ניתן להשאיר Automatic כברירת מחדל. ניתן לשנות את הגדרת ברירת המחדל למקדמי הביטחון עבור הבטון והזיון.
ב-Shear Wall Selection מסומנים כל הקירות המוגדרים כ-Shear Wall כולל הקירות שהוגדרו כ-Core.
ב-Load Case Selection מופיעה רשימת הקומבינציות שחושבו והתוצאות שלהן יילקחו בחשבון בחישוב הזיון הנדרש.
4.2. הגדרות התכן
עבור שתי השיטות נתבקש להגדיר אחוז זיון מקסימאלי לקצה הקיר המתוח ולקצה הקיר הלחוץ. אם התכנה תגיע למקסימום המוגדר היא תגדיל את האזור המוגדר כקצה הקיר.
בשיטה הראשונה של Compression and Tension Method כלומר C&T המופשט, הטבלה מטה מפרטת עבור כל קיר את מספורו, פרטי החתך, גובהו, ועבור כל קצה A או B את אורך הקצה המינימלי והמקסימאלי. כל אלו מוגדרים אוטומטית ולא צריך לשנותם.
נתונים הניתנים לשינוי - אורך הקצה המקסימאלי והמינימאלי A ו-B (מוגדרים כאחוז מאורך הקיר).
התכנה מגדירה באופן אוטומטי את האורך המקסימלי כחצי מהקיר.

בשיטה השנייה - "General Design Method" - זיון כלל הקיר נלקח בחשבון בעת חישוב הזיון המרוכז הנדרש. בצד ימין יש טבלה המפרטת את המידע הנלקח מתוך משימת Cross Sections. לא ניתן לשלוט על אורך קצה הקיר המקסימלי והמינימלי כפי שניתן בשיטה הראשונה.

כדי לשנות את המידע עבור כל Cross Section צריך להיכנס ל-Cross Section הספציפי בתפריט המשימות, על ידי לחיצה כפולה. ניתן לשנות את שם החתך, נתונים גאומטריים, כיסוי בטון, זיון בסיסי, וזיון בקצוות.

5. צפייה בתוצאות
לבסוף, נצפה בתוצאות הכוחות המתפתחים כתוצאה מעומסי רעידות אדמה ותוצאות הזיון המחושב לתכן. מידע זה מופיע בדו"ח של המשימה ע"י לחיצה על המקש הימני בעכבר על גבי משימת Shear Wall Design ובחירה ב-"Report" או ע"י פתיחת ממשק ה-"Graphical Output" ובחירה בתוצאה הנדרשת לתצוגה.
ב-Report:
תוצאות עבור זיון אנכי נדרש:
עמודות הטבלה משמאל לימין: קומה, מספר האלמנט, רום, אורך הקצה הרגיש עבור כל קצה קיר, תסבולת מחושבת (Rd = Design Resistance) NRd ו- MyRd, זיון אנכי נדרש, אחוז זיון, קומבינציה שנלקחה בחשבון.
הקומבינציה הקובעת והזיון הקובע מסומנים בתכלת.

תוצאות עבור זיון אופקי נדרש לגזירה:
עמודות הטבלה משמאל לימין: קומה, מספר האלמנט, רום, כוח הגזירה, VRd,c (תסבולת לגזירה) ו- VRd,max (תסבולת מקסימלית לגזירה), זיון אופקי לגזירה, קומבינציה שנלקחה בחשבון.
הקומבינציה הקובעת והזיון הקובע מסומנים בתכלת.
⚠️ הערה: עבור כל קומה ניתן מספר אלמנט חדש גם אם הקירות הינם רצופים בן הקומות. על כן, כאשר נדרש זיון אופקי הוא נדרש לגובה האלמנט בקומה. אם לא נדרש זיון אופקי בקומה הבאה, האלמנט הבא ברצף לא יופיע.

ב-Graphical Output:
התוצאות הזמינות לתצוגה - זיון אנכי בקיר, זיון לגזירה, זיון אנכי בקצוות, גודל קצה הקיר.
זיון אנכי:

זיון אופקי לגזירה:

⚠️ הערה: כדי לאתר את מיקום ה-Design Element במודל, ניתן לפתוח Graphical Output, ותחת System Values נבחר ב-Design Elements ונסמן את Number of element.
⚠️ הערה: כדי להגדיש את תוצאות ה-Design Elements ב -Graphical Output, ניתן לבודד את האלמנטים הרצויים על ידי לחיצה על כפתור "GR 1,5,7" ובחירה באלמנטים הרצויים.
למידע נוסף